Требињским пољопривредницима представљени су услови које треба да испуне да би добили сертификате за органску производњу, чиме стичу услове за излазак на потенцијално тржиште ових производа.

Они су, у оквиру пројекта „Мали произвођач, велики агро ресурс“ у организацији Агенције за развој малих и средњих предузећа, Града Требиња и Аграрног фонда, учествовали на радионици која им ће омогућила стицање нових знања из области органске производње.
Директор Агенције за развој малих и средњих предузећа Дражен Бошковић рекао је да је за пољопривреднике веома важно да добију и информације о потенцијалним приходима које би могли да остваре у производњи органске хране.
„Важно им је и то да ли постоји сигурно тржиште за такве производе и да ли се њихова традиционална производња може проширити на органску те да ли могу овим начином рада побољшати своје приходе“, навео је Бошковић.
Директор Аграрног фонда Веселин Дутина казао је да је органска производња на подручју источне Херцеговине још у повоју, те да неколико произвођача има неопходне сертификате за производну органског меда и љековитог биља.
„Ова радионица је важна за пољопривреднике са нашег подручја како бисмо им приближили све информације о предностима органске производње и уопште производње у заштићеном простору. Треба их упознати и о томе колико су ти производи тражени и колика је њихова цијена на тржишту и на који начин их је потребно узгајати, те које препарате смију да користе у производњи и на који начин се може добити органски сертификат“, рекао је Дутина.
Подручје Херцеговине је, додао је он, веома погодно за развој органске производње.
Маид Максумић из Удружења грађана „Нешто више“ из Мостара, у оквиру кога је основано социјално предузеће „ЕкоДизајн“,које се бави производњом органске хране, херцеговачким пољопривредницима пренио је добра искуства у органског производњи.
Пројекат „Мали произвођач велики агро ресурс“ одобрен је од Инвестиционе развојне банке РС у вриједности од 122.000 марака, а Град Требиње га суфинансира са 25 одсто од укупних средстава.
Пројекат су помогли и Швајцарска развојна агенција, Министарство локалне управе и самоуправе, Министарство финансија РС и УНДП.