У Засад пољу од данас је у функцији савремена, аутоматска агрометеоролошка станица, вриједна око 100.000 марака. Ово је донација Јапана Републичком хидрометеоролошком заводу, од које ће највише користи имати пољопривредници.

Станица мјери 17 агрометеоролошких параметара који се аутоматски интегришу, на основу чега ће бити израђиване препоруке о заштити биља, доступне свим пољопривредницима.

Aутоматску агрометеоролошку станицу су свечано пустили у рад директор Републичког хидрометеоролошког завода Дарко Боројевић , и градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Боројевић је рекао да је станица дио система осматрања агрометеоролошких параметара у циљу унапређења пољопривредне производње.

„Станица која је отворена у Требињу једна је од пет у Републици Српској и једна од десет у БиХ, које су дио јапанске донације. Постављена је на локалитету које је значајно пољопривредно земљиште у Херцеговини. Поред низа параметара које станица мјери, софтверском анализом се долази до података кад и на који начин треба да се третирају пољопривредни производи на основу чега произвођачи имају квалитетне податке, на основу којих доносе одлуку о унапређењу своје производње“, рекао је Боројевић.

Према ријечима Милана Гаврића, помоћника министра у ресору водопривреде при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади РС, аутоматска метеоролошка станица је плод сарадње више институција – Републичког хидрометеоролошког завода, ХЕТ-а, Града Требиња и Центра за газдовање кршом.

„У даљем раду очекујемо велике бенефите од ове станице. Информације ће бити доступне преко РХМЗ-а, Центра за газдовање кршом и Аграрног фонда Града Требиња, тако да ће пољопривредници кроз савјетодавне службе ресорног министарства имати комплетну информацију“, казао је Гаврић.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић истакао је опредијељеност локалане управе да подржи развој и унапређење пољопривредне производње, те да агрометеоролошка станица има вишеструку вриједност за ово подручје, не само у смислу превентивног дјеловања у пољопривреди.

„Нова станица ће много значити локалним пољопривредницима, посебно у благовременом третирању засада. Ово ће уз противградну превентиву, која је већ инсталисана на овом подручју бити великог значаја за требињске пољопривреднике“, рекао је градоначелник Ћурић.

Влада Јапана донирала је Републичком хидрометеоролошком заводу пет агрометеоролошких станица вриједности око 500. 000 марака. Станице представљају јединствен систем прикупљања и обраде агрометеоролошких података, који су већ доступни на интернет страници Хидрометеоролшког завода.