Аграрни фонд Града Требиња данас је својим кооперантима који су се пријавили на јавни позив за програм производње кромпира подијелио укупно пет тона сјеменског кромпира. Њих 17, који ће обрађивати од два до четири дунума земље, добили су по 120 килограма кромпира по дунуму, за шта је обезбијеђено 10.000 марака.
Веселин Дутина, директор Аграрног фонда града Требиња каже да су заинтересованим произвођачима кромпира раније урадили и припрему земље, фрезање и орање.

„Узели смо и најбоље сјеме које се може наћи на тржишту. Произвођачи ће свакако имати и подршку током производње у савјетовању од стране наших стручних лица, агронома и чланова савјетодавног тима. Обићемо све кориснике када буде посађен кромпир и наравно бити им на услузи ако им буде потребна било каква савјетодавна помоћ у току производње кромпира“, навео је Дутина.

Он је рекао да су уговором одређене њихове, али и обавезе произвођача кромпира.

„Обавезали смо се да откупимо одређену количину кромпира који они произведу по цијени коју смо одредили уговором. На овај начин је заокружена читава цјелина од помоћи произвођачима да посаде кромпир до самог откупа, читав један круг, јер смо сматрали да је један од основних проблема сам пласман производа на тржиште. Задали смо норму да откуп буде око 700 кг по дунуму, класе рода која се тражи на тржишту“, рекао је Дутина.Сматра да ће, уколико се буду испоштовале све обавезе, произвођачи моћи знатно превазићи норму.

„Зависи каква ће бити сезона, али ако сви будемо испоштовали обавезе које смо преузели на себе – не би требало да буде никаквих проблема и да ћемо моћи очекивати добар род и ове сезоне. Ако се десе неке непредвиђене околности, ми на то не можемо утицати, договорићемо се са нашим корисницима на који начин да превазиђемо те проблеме, ако до њих дође, а ја се надам да неће“, истакао је Дутина.

Ово је први пу, истичу у Аграрном фонду, да се на овакав начин ради јавни позив за дођелу сјемског кромпира, који ће, бити настављен и наредних година.

„Надам се да ће већ наредне године бити много више заинтересованих корисника и да ћемо у Требињу производити довољне количине кромпира. Потребе за кромпиром у прошлој години биле су око 100 тона“, рекао је Дутина.

Аграрни фонд ће, најављено је, у наредном периоду расписати и јавни позив за дођелу бесплатног расада паприке и парадајза који ће произвести у сопственим расадницима.