У Требињу је, посредством Аграрног фонда из овог града, подијељено 206 пакета сјеменског материјала који је обезбиједило Министарство пољопривреде Републике Српске.

Министарство је за овр намјене издвојило преко 52.000 марака, јер је вриједност сваког пакета 252 марке.

Сваки пакет садржи кромпир, лук и друга ситна сјемена, али и пумпу за заштиту, прскалицу, те ђубриво и прихрану.

„Ми смо од Министарства добили налог да одаберемо 206 корисника из социјално угрожених категорија, односно, из редова оних који су због пандемије корона вируса остали без посла, немају стабилан извор прихода, те за вишечлане породце и уопште људе са социјалним потребама, што смо и урадили и добили одобрење министарства да задовољавају потребне прописе“, казао је Веселин Дутина, директор Аграрног фонда.

Прије пођеле ових пакета је сам Аграрни фонд, захваљујући Градској управи Требиња, подијелио 377 сличних сјеменских пакета за исто толико породица у градским мјесним мјестним заједницама.

„На тај смо се начин и ми, самоиницијатовно, укључили у овај пројекат, да би се засијао што већи број пољопривредних површина домаћим сјеменим и произвело што више домаће хране, што може бити добар подстек за наредне године, јер не морамо имати пандемије да бисмо што више сијали и садили на својој земљи и јели здраву храну“, казао је Дутина.

Он је подсјетио и на чињницу да Аграрни фонд идућер седмице дијели расад од 15.000 струка паприка и парадајза које су запослени у овој фирми произвели у сопственим расадницима.

Дутина је казао да је ове године на територији Требиња обрађено између 35 и 40 одсто више пољопривредних површина него ранијих година и нагласио да је то најбољи допринос акцији „Купујмо домаће“ коју је покренула Влада РС…