За програме подршке пољопривредним произвођачима ове године Град Требиње преко Аграрног фонда обезбиједио је 300.000 КМ, што је до сада највеће буџетско издвајање за аграр.

agrarni-fond.jpg (175 KB)

Гостујући у нашој емисији „Град изблиза“ директор Аграрног фонда Веселин Дутина је појаснио да ће средства бити пласирана кроз десет програма подршке. Настојали су, додаје, да покрију комплетну пољопривредну производњу – а јавни позиви за кориснике биће расписивани периодично и у складу са календаром пољопривредних радова.

Програм подршке индивидуалним пољопривредним произвођачима, са обезбијеђених 40.000 КМ, расписан је током цијеле године, а као и лани – кроз програм привођења земљишта култури – механизација Аграрног фонда заинтересованим корисницима обрађиваће земљиште потпуно бесплатно.

„С тим што онима којима је то потребно за новообрађене пољопривредне површине ми купујемо садни материјал – расад поврћа или саднице неког воћа. Током марта или априла расписаћемо и јавни позив за додјелу расада паприке и парадајза, који су наши инжињери произвели у нашем пластенику. Ове године смо посијали око 15.000 садница паприке и парадајза, а радићемо на начин да веће количине подијелимо како би корисници могли да произведу и вишак за тржиште, који ћемо – како ће уговорима бити дефинисано – дијелом да откупимо, по цијени која је актуелна на тржишту“, појаснио је Дутина.

И ове године Аграрни фонд је планирао средства за субвенционисање трошкова електричне енергије удружењима корисника вода, за шта ће бити издвојено 12.000 КМ. Два јавна позива – у априлу и августу – намијењена су пчеларима почетницима – за додјелу пчеларских пакета, укупне вриједности 22.000 КМ.

„Такође, у мају је планиран јавни позив за доградњу и реконструкцију сточарских објеката, за шта смо издвојили 30.000 КМ. Ове године први пут уводимо и правилник за набавку живе стоке – музних грла говеда, што смо планирали за јун а за ову намјену смо издвојили и највише новца из аграрног буџета – 80.000 КМ“, истакао је Дутина.

У износу од 40.000 КМ обезбијеђен је и мини грант за набавку различите пољопривредне опреме – од механизације, музилица, до опреме за пчеларе, попут врљацки или топионика за восак. За набавку и додјелу пластеника, планирану у септембру, резервисано је 50.000 КМ, док је у децембру јавни позив за другу сезону програма кооперантске сарадње у производњи кромпира.

„Ове године смо подијелили пет тона сјеменског кромпира, уз обавезу да произвођачи нама продају одређену количину рода, 700 кг по дунуму, по цијени од 0,40 КМ, што сматрамо да је фер цијена – с обзиром на то да су корисници бесплатно добили и сјемена и обраду земљишта. На овај начин желимо да оснажимо и наше откупне станице, којих имамо укупно четири“, закључио је Дутина.

Он је напоменуо да ће уз средства намијењена програмима подршке пољопривредницима, на располагању Аграрном фонду бити и додатних 200.000 за капиталне инвестиције.