Prvi festival hercegovačkih proizvoda „Herceg fest 2019“ otvoren je danas u Trebinju, a na gradskom korzou predstavljen je asortiman 17 izlagača koji se bave proizvodnjom autentičnih proizvoda našeg podneblja.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji je obišao štandove u Dučićevoj ulici, kaže da je glavna zamisao bila da sajam hercegovačkih proizvoda dodatno uveže i udruži proizvođače koji se bave poljoprivredom i turističkom djelatnošću.

„U narednom periodu ćemo nastojati da bude još više proizvođača jer trenutno, prema informacijama kojima raspolažemo, nakon otvaranja ‘Hercegovačke kuće’ u Banjaluci – veća je potražnja za hercegovačkih proizvodima nego što je ponuda“, istakao je Ćurić.

Direktor Agrarnog fonda grada Trebinja Veselin Dutina napominje da je prvi festival hercegovačkih proizvoda rezervisan samo za proizvođače koji imaju kooperantski ugovor sa Agrarnim fondom, odnosno čiji se proizvodi već nalaze na policama „Hercegovačke kuće“.

„Danas je ovdje u Dučićevoj ulici ponuđeno sve ono što Hercegovina nudi – od vina, domaćih sokova, sira, meda, pršuta, do domaće prirodne kozmetike. Želimo da Herceg fest preraste u tradicionalan događaj koji će se i narednih godina održavati u našem gradu“, istakao je Dutina.

Marko Radić, direktor Turističke organizacije grada Trebinja, ističe da ovim festivalom, simbolično, počinje i ovogodišnja turistička sezona.

Godinama unazad, podsjeće Radić, Trebinje bilježi sve veće uspjehe u ovoj oblasti privređivanja.

„Herceg fest još jedan je novitet u našim nastojanjima da produžimo turističku sezonu i poboljšamo njen sadržaj“, istakao je Radić.

U okviru festivala predstavljen je i projekat „Legende o tvrđavama“, čiji je partner i Turistička organizacija grada Trebinja.

Međunarodni program turističke valorizacije starih utvrđenja povezao je Lješ u Albaniji, Danilovgrad u Crnoj Gori i naš grad, koji je za prezentaciju odabrao najvažniju u sistemu austrougarskih fortifikacija – tvrđavu Strač.

„Ideja projekta je da se tvrđave ova tri grada uvežu u jednu ponudu, kako bi napravili još jedan turistički proizvod koji bi bio interesantan turistima – ljubiteljima tvrđava. Turisti koji posjećuju Lješ, Danilovgrad ili Trebinje automatski će dobiti informacije i priču o tvrđavama u druga dva grada“, pojasnio je Radić.

U kulturno-zabavnom programu festivala posjetioce je zabavljala domaća grupa „Degustatori“  a od 16 časova na korzu nastupiće i orkestar „Akustik“.

Organizatori prvog „Herceg festa 2019“ su Grad Trebinje, Turistička organizacija i Agrarni fond, u saradnji sa lokalnim ugostiteljskim radnicima i privrednicima.