Nova laboratorijska oprema Agrarnog fonda grada Trebinja za ispitivanje kvaliteta i zdravstvene ispravnosti hrane danas je predata na korišćenje Institutu za javno zdravstvo RS – Regionalnom centru Trebinje.

Oprema za koju je izdvojeno 60.000 KM omogućiće utvrđivanje sadržaja proteina, ugljenih hidrata i masti, kao i ostalih parametara u namirnici, a što je neophodno za izradu deklaracije za svaki prehrambeni proizvod kooperanata „Hercegovačke kuće“.

Novac za laboratroriju obezbijeđen je iz budžeta Grada Trebinja i Agrarnog fonda kao kapitalno ulaganje, uz podršku Elektroprivrede Reublike Srpske, Hidroelektrana na Trebišnjici i Hidroelektrane Dabar.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić podsjeća da je praksa provjere kvaliteta hrana u saradnji sa Instututom za javno zdravstvo krenula sa projektom „Hercegovačke kuće“, a nova i naprednija oprema omogućiće i razvoj proizvoda sa deklaracijom, što će tradicionalnim proizvodima Hercegovine otvoriti vrata i tržišta izvan naše zemlje.

„Nadam se da će nabavkom ove opreme ‘Hercegovačka kuća’ – i u Trebinju i u Banjaluci – proširiti svoj asortiman, da će nam nova laboratorija omogućiti da lakše izvozimo naše proizvode i da kuće sa hercegovačkim proizvodima otvorimo i van granica zemlje, bez angažovanja nekih drugih institucija za deklaracije koje su nam neophodne za izvoz“, kazao je Ćurić.

Direktor Agrarnog fonda grada Trebinja Veselin Dutina napominje da će nova laboratorijska oprema mnogo značiti svim proizvođačima, ali i zahvalio Regionalnom centru Instituta za javno zdravstvo što su i u prethodne dvije i po godine bez nadoknade obavljali analize proizvoda njihovih kooperanata.

„Sa opremom koja je ranije postojala imali smo mogućnost mikrobiološke i dijela hemijske analize proizvoda. Ovim dajemo na ozbiljnosti projektu ‘Hercegovačke kuće ‘ ali i snažnu podršku poljoprivrednim proizvođačima, kojima će nove mogućnosti vjerovatno biti podsticaj da svoju proizvodnju podignu na veći nivo“, ističe Dutina.

Rukovodilac Regionalnog centra Trebinje Instituta za javno zdravstvo RS Danijela Jelić  pojašnjava da će kompletiranjem opreme, uz poslove sanitarne hemije i mikrobiologije, ova ustanova sada moći da obavlja sveobuhvatne analize i ispitivanja namirnica.

„Osoblje regionalnog centra i do sada je bilo na raspolaganju Agrarnom fondu, tako da smo zajedničkim trudom podigli kvalitet proizvoda koji su dostupni u Hercegovačkoj kući“, ističe Jelićeva.