Donosimo vam nekoliko trikova kako da sačuvate vino koje vam je ostalo u boci, ali i na koji način da skladištite ona koja još ne želite otvoriti.

Često se dogodi da načnemo bocu vina, ali da je ne popijemo tokom istog dana. Tada većina nas nije sigurna koliko dugo se može sačuvati kvalitet vina. Sva tajna je u tome da kisik ne dođe u kontakt sa vinom.

Kako sačuvati vino u otvorenoj boci?

Odmah nakon što ste otvorili vino, zatvorite ga gumenim ili vakuumskim čepom i odložite ga u frižider ili podrum, odnosno na hladno mjesto. Nemojte ga izlagati suviše visokim niti suviše niskim temperaturama, jer će to utjecati loše na aromu. Trudite se da boca bude na mračnom mjestu. Bocu uvijek držite uspravno.

Što starije, to bolje

Ukoliko se vodite krilaticom da je vino sve bolje što je starije, onda je važno da na umu imate nekoliko pravila kada je riječ o čuvanju boca. Za početak treba znati da nisu sva vina namijenjena da se čuvaju. Ona koja jesu, sadrže dovoljnu količinu tanina – supstance koja se nalazi u pokožici, sjemenkama i peteljci grožđa. Bocu držite uspravno ili u kosom položaju, ali tako da je čep okrenut prema dole, jer tako neće propustiti vazduh. Čuvajte ga na temperaturi od sedam do 12 stepeni, sa vlažnošću vazduha od 60%. Prostorija ne bi trebalo biti podložna buci i vibracijama, a u njoj ne bi trebalo držati preparate sa jakim mirisima.

Naravno, ne zaboravite da mlada vina treba popiti dok su baš takva – mlada!

Koja vina je lakše sačuvati?

Crvena vina je lakše čuvati od bijelih, jer imaju više tanina. On je bitan za starenje vina, jer ima vremena da pređe u grožđani sok i da ostane u vinu, dok se drugi dio taloži. Bijela vina brže stare, pa se ne mogu čuvati toliko dugo, koliko mogu crvena. Ona mogu stojati od pet do sedam godina, dok je crvenim vinima rok od sedam do čak 30 godina.

U svakom slučaju – In vino veritas! Potražite je na vrijeme!