Херцеговачки мед ускоро ће се појавити на шведском тржишту потврдио је Веселин Дутина, директор Аграрног фонда Требиње.
Први контигент меда од 500 килограма прошао је све анализе које су показале да је овај херцеговачки производ врхунског квалитета, а да би у потпуности све било спремно за пласман остали су још да се заврше ситни административни послови.

„С обзиром да Шведска доста улаже у здрав живот нисмо изненађени што је прихваћена наша понуда, јер Херцеговачком меду, пуном љековитих трава и биља , ријетко који може да конкурише“, каже Дутина.

Он напомиње да је за почетак договорен пласман од 500 килограма меда који је исључиво откупљен од локалних требињских пчелара, те додаје да не сумња да ће потражња за овим али и другим производима из „Херцеговачке куће“ којом газдује Аграгни фонд, у наредном периоду бити још већа.

„Наш план је да отворимо „Херцеговачку кућу“ и у Београду што би, с обзиром на структуру туриста, значило и продор традиционалних производа из Херцеговине у неке друге земље“, истиче Дутина и наглашава да би се на тај начин створили и услови за још већим откупом што би овдашњим произвођачима олакшало пласман производа.

Аграрни фонд и Град Требиње прошле и ове године реализовали су, између осдталог и три програма подршке пчеларима почетница за проширење пчелињака што је доказ да локална власт подржава развој пољопривредних произвођача са овог подручја.

Требињски пчелар Лазар Сорајић који свој мед пласира у „Херцеговачку кућу“ каже да није знао да ће овај љековити производ путовати за Шведску, али се нада да ће Швеђани, када се увјере у квалитет меда, бити заинтересовани и за друге традиционалне производе са овог подручја.

„Захвални смо Аграгном фонду и Граду Требињу што, кроз различите видове помоћи, дају шансу пољопривредним произвођачима и мотивишу их да се баве пољопривредом“, каже Сорајић.