Индивидуални пољопривредни произвођачи са подручја Требиња потписали су данас уговоре са требињским Аграрним фондом о додјели бесповратних подстицаја од 750 до 1.500 КМ по пољопривреднику.

Град Требиње је за подстицаје обезбиједио укупно 50.450 КМ, а уговори су потписани са 42 индивидуална пољопривредна произвођача.

Подстицаји су додијељени пољопривредним произвођачима без сталног запослења, који су задовољили критеријуме јавног позива који је расписао Аграрни фонд Требиње.

Градоначелник Требиња Лука Петровић истакао је да је ово само један од програма помоћи пољопривредницима.

“Уколико пољопривредници буду истрајали на проширењу пољопривредне производње, Град Требиње ће их и даље помагати, јер желимо да имамо производњу за своје потребе, да домаће производе и извозимо, а не да увозимо храну, као до сада”, навео је он.

Петровић је истакао да Требиње претендује да буде носилац туризма у Републици Српској, па су потребе за домаћим производима знатно веће.

Градоначеник Требиња је нагласио да посебно радује што су половина потписника уговора за подстијана средства млади људи, што најављује да Требиње има квалитетну генерацију, која неће оставити село и пољопривреду.


Директор Аграрног фонда Веселин Дутина појаснио је да је ово врста помоћи пољопривредницима који се већ баве овом привредном дјелатношћу, а да би проширили своја газдинства.

Бранка Мирдиња из села Турменти на Зупцима, која је добила бесповратна подстицајна средства за проширење сточарске производње и воћњака, каже да је задовољна досадашњном сарадњом са Аграрним фондом и “Херцеговачком кућом”.

Она је захвалила градској управи и градоначелнику Петровићу за подршку и програме помоћи.