Аграрни фонд града Требиња покренуо је данас производњу расада воћа и поврћа за потребе пољопривредних произвођача у пластенику површине 300 метара квадратних у коме су практичну наставу извели ученици Центра средњих школа, смјера Хортикултура.
Директор Аграрног фонда Веселин Дутина рекао је новинарима да је овај пластеник покренут уз подршку града, те да је Фонд био партнер на пројекту Инвестиционо-развојне банке Републике Српске са Агенцијом за мала и средња предузећа.

Дутина је навео да је пластеник потпуно опремљен опремом за производњу расада за воће и поврће, те системима за наводњавање и гријање.

Он је додао да данас, у сарадњи са Градском управом и Центром средњих школа, ученици трећих и четвртих разреда смјера хортикултура засијавају расад паприке и парадајза, те производе саднице шипка, смокве и маслине.

“Сав произведени расад и саднице ће путем јавних позива бити подијељени пољопривредним произвођачима са подручја града који желе да подигну нове засаде, с тим што ћемо расад паприке и парадајза дијелити у већим количинама како би људи могли све што произведу на својим њивама продати на тржишту”, рекао је Дутина.

Он каже да вриједност набављене робе, односно репроматеријала који је неопходан да би се све ово произвело, износи око 5.000 КМ и та средства су из редовног прилива који Фонд добија из градског буџета.

“Улагањем средстава у репроматеријал добићемо расад и саднице вриједне око 20.000 КМ јер смо планирали да произведемо око 15.000 садница паприке и парадајза и 1.500 до 2.000 садница воћа”, рекао је Дутина.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да је ово примјер сарадње града Требиња, Аграрног фонда и Центра средњих школа, да ученици који похађају школу могу практично да примијене све што уче у теорији.

Он је истакао да је пољопривреда за Градску управу важан стратешки елемент и да град намјерава и у наредном периоду да издваја средства за пројекте из области пољопривреде.

“Циљ нам је да све што имамо и што смо у претходном периоду набављали, а то је опрема за бесплатну обраду земљишта и хладњаче, ставимо у још бољу функцију на корист свих људи који се баве пољопривредом, али и Градске управе”, рекао је Ћурић.

Исидора Јеремић, ученица трећег разреда смјера Хортикултура, каже да много значи што су од ове године ученици добили могућност да у сарадњи са Аграрним фондом долазе на часове практичне наставе.

“До сада смо учествовали у неким акцијама садње цвијећа и дрвећа, а сада нам много значи да знање које у школи имамо можемо да примијенимо овђе у пракси”, рекла је Јеремићева.