Agrarni fond Grada Trebinja ove godine pokrenuo je proizvodnju rasada paprike i paradjza u vlastitom prostoru. Na ovo su se odlučili kako bi sami proizveli kvalitetan rasad ovih poljoprivrednih kultura, koji će putem javnog poziva biti podijeljen poljoprivrednim prozvođačima.

Kako ističe direktor Agrarnog fonda Veselin Dutina ove godine su se odlučili za novi vid rada.

„Kroz razgovore sa predstavnicima mjesnih zajednica saznali smo da lokalnim poljoprivrednici najviše traže sadnice voća, rasad i sjemenski materijal. Određene količine sadnog materijala, sadnica voća i đubriva smo već podijelili. Proizvodnju rasada pokrenuli smo prije dvadesetak dana, kada su naši zaposleni zasijali 22.000 komada sjemena paradajza i paprike.“, kazao je Dutina.

On ističe da će rasad biti podijeljen putem javnog poziva, a poljoprivrednici će ga dobiti besplatno.

„Mi ćemo svim proljoprivrednicima koji ne budu mogli da plasiraju proizvedeno povrće na tržište ponuditi organizovn otkup. Mi smo već dogovorili prodaju domaćih proizvoda trgovačkim lancima u gradu i lokalnim ugostiteljima.“, rekao je direktor Agrarnog fonda.

Dutina napominje da je Agrarni fond na ovim prostorima prvi pokrenuo ovakvu proizvodnju rasada povrća i kako ističe na ovaj način žele animirati sve lokalne proizvođače da prošire svoju proizvodnju.

Izvor: Radio Trebinje