Аграрни фонд Града Требиња и наредне године обезбиједиће тржиште за пољопривредне производе са подручја Требиња и сусједних општина. На данашњем састанку са заинтересованим пољопривредницима договорено је да ће и наредне године поврће и воће домаћих произвођача бити пласирано у тржним центрима, ресторанима и пиљарама у Требињу.

Како је прецизирао Веселин Дутина, директор Аграрног фонда, план је да овај фонд наредне године откупи око 100 тона поврћа и воћа.

„У овој години већ смо од домаћих произвођача откупили око 30 тона пољопривредних производа, а још 20 тона биће откупљено од оних произвођача са којима смо склопили уговоре. Претежно је откупљен кромпир, али због недостатка овог поврћа на територији Требиња, један дио смо обезбиједили  са подручја Невесиња“, казао је Дутина.

Он је поновио да је циљ да се у Требињу продају пољопривредни производи са овог  подручја, а не да се они увозе.

„Ми ћемо сарадњу понудити и пољопривредницима из сусједних општина, са којима би такође  потписали уговоре о откупу по тржишном цијенама.  Инсистираћемо на узгоју оних култура које можемо продати, што смо и раније сугерисали нашим пољопривредницима, а то су црвени и бијели лук, цвекла, краставац, парадајз, паприка, зелена салата, мрква и кромпир. То је поврће које изузетно успијева у Требињу“, истакао је Дутина.

Веселин Дутина

Дутина је казао да ће Аграрни фонд и наредне године обављати обраду земљишта пољопривредницима кроз разне програме и дијелити садни и сјеменски материјал.

Ристо Пртило, пољоприврдник из села Гомиљани ове године обезбиједио је одређене количине пољопривредних производа за требињско тржиште, а преко Аграрног фонда Града Требиња. Задовољан је сарадњом и, како каже, наредне године засадиће много више култура, које планира пласирати на тржиште преко овог  фонда.

„Ове године производио сам паприку, лук и кромпир, имали смо добру сарадњу, а за наредну годину засадићемо много више површина“, рекао је он.

Миливоје Паовица из села Цибријан до сада није сарађивао са Аграрним фондома, када је у питању пласман производа, али за наредну годину има друге планове.

Миливоје Паовица и Ристо Пртило

„Планирамо да засадимо кромпир, купус и остале пољопривредне културе, које ћемо моћи пласирати прего овог фонда, па се надамо да ћемо имати добру сарадњу“, оптимистичан је Паовица.

Данашњем састанку у просторијама Аграрног фонда присуствовало је око тридесетак пољопривредника.

М.И.